• Sirpa

Anteeksianto

Tunteet.

Niin, niitä sinä olet tähän maailmaan tullut kokemaan. Elämäntehtäväsi on kokea tunteita.

Samalla kuitenkin haluat kontrolloida ja ohjata niitä. Et halua antaa niille valtaa.

Toisaalta taas et halua elää ilman tunteita, mutta haluat valita mitkä tunteet koet.


Hankalaa.... vai onko?


Kukaan toinen ei koskaan ole vastuussa tunteistasi. Sinä olet.

Voi olla, että lapsuudessasi et ole saanut kunnolla ohjausta tunteiden kokemiseen, mutta nyt sinä olet jo täysin kykenevä huolehtimaan itse itsestäsi ja ottamaan vastuuta tunteistasi.


Tunteet kertovat sinulle missä sinulla vielä on työstettävää itsesi kanssa, ne kertovat mihin suuntaan sinun kannattaa kulkea, mitkä askeleet ottaa, ne suojaavat ja varjelevat. Tunteet satuttavat ja saavat sinut leijumaan pilvissä, kun vain sallit niiden tulla, olla ja mennä.

Paljon puhutaan positiivisesta asenteesta ja moni käsittää sen niin, että silloin ei tunneta yhtäkään negatiivista tunnetta, ei surua, ei kiukkua, ei tarpeettomuutta... mutta ei se sitä tarkoita.

Kyllä positiivesti elämään suhtautuvat ihmiset kokevat kaiken ihan yhtä vahvasti, jopa vahvemminkin kuin muut. Positiivisella asenteella varustetut ihmiset antavat tunteen tulla, olla ja mennä.


On eri asia kokea eteesi tullut tunne täysillä ja sitten päättää suhtautua siihen positiivisesti, kuin kieltäytyä tuntemasta tunnetta ja kääntää se positiiviseksi heti ja välttää kosketustakaan negatiivisen tunteen kanssa. Tällä viimeksi mainitulla tavalla et kovin pitkälle pötki.

Jokainen tunne vaatii tulla nähdyksi ja kuulluksi. Jollet kuule heti, niin myöhemmin saat vastaasi suuremman tunteen kuin mitä se alkuperäinen olisi ollut. Sinä valitset. Aina.

 

Viime viikkoina olen saanut viettää runsaasti aikaa itselleni hankalia tunteita esiin nostattavan henkilön kanssa. Yleensä olen siirtänyt esiin nousseet tunteet piiloon, jotta sopu olisi säilynyt enkä aiheuttasi mitään mielipahaa toiselle tai itselleni. Aiemmin se on toiminut ja sopu on säilynyt.


Emme kuitenkaan koskaan oikein ole olleet rentoutuneita toistemme seurassa ja kohtaamiset ovat jääneet pinnallisiksi ja jättäneet ikävän jälkimaun, varmasti molemmille.

Nyt vietimme kuitenkin normaalia pidemmän ajan yhdessä ja tunteet alkoivat velloa kuin aallokko. Ylös ja alas. Pohjamutia liikuttaen ja vettä samentaen tunneaallokko velloi ja velloi. Se keräsi voimiaan paiskatakseen kaiken lopulta silmillemme.


Lopulta kumpikaan ei voinut mitään, vaan kummankin oli pakko kohdata itsessään oleva tunnetaakka juuri sellaisena kuin se oli.

Erikoisinta tässä kokemuksessa oli se, että niin kauan kuin olin pidätellyt tunteitani, ne ryöpsähtelivät aika ajoin ulos kiukkuna, vihana, sanallisena ylivaltana, suruna, ikävänä, masennuksena ja puhumattomuutena. Samoin oli tällä toisellakin.


Mutta kun minä antauduin tunteilleni, sallin itseni täysin kokea sen mitä tunsin, niin se riitti.


Minun ei tarvinnut enää kertoa tuolle toiselle miten minuun on sattunut, miten en koskaan ole kokenut tulleeni nähdyksi ja kuulluksi hänen taholtaan. Ei hänen tarvinnut nähdä minua.

Minun itseni tarvitsi!

Minun oli nähtävä ja kuultava tunteeni ja uskallettava kohdata ne.


Niinpä annoin tunteiden tulla. Annoin niiden vyöryä päälleni toden teolla. Annoin niiden olla. Pysyin paikallani ja annoin tunteiden olla. Yrittämättä analysoida niitä, yrittämättä selittää niitä, edes itselleni, yrittämättä pitää niistä kiinni ja niin annoin niiden myös mennä.


Siinä minä olin, yhä edelleen olemassa tunnekuohun jälkeen, mutta vaatimatta tuota toista tilille minun tunnekuohustani, vaatimatta tuota toista näkemään minun kipuani, vaatimatta yhtään mitään.


Ja niin minä sain lahjoista kauneimman. Minä tulin nähdyksi sillä hetkellä, kun en sitä enää vaatinut tai tarvinnut. Minä eheydyin ja vesi välillämme oli kirkasta ja kaunista.


Ja kuulin sanat:" voi hyvänen aika, minä olen aina yrittänyt sammuttaa sinun tulesi, kun en ole sitä voinut ymmärtää. Anna minulle anteeksi."


Ja nyt minun oli helppo ymmärtää mitä tarkoittaa "ei ole mitään anteeksi annettavaa."


Kaipaatko apua omaan tilanteeseesi? Anna minun auttaa ja valitse sopiva apu täältä.


Jokaisesta viestin jaosta olen suuresti kiitollinen.

80 views0 comments

Recent Posts

See All

Muutoksen viimeisellä portaalla tulet kohtaamaan vielä viimeiset pelkosi, itsetuntoasi rajoittavat uskomukset ja sen epävarmuuden, joka on onnistuneen muutoksen edessä. Epäonnistuminen ei enää pelota,